Tuesday, January 18, 2011

Pakaian Dan Aksesoris

Pakaian yang digunakan didalam tarian ini ialah baju Bodo. Bajunya dihasilkan dari kain organza dan mempunyai anak baju di dalamnya. Baju ini mempunyai lengan pendek dan kaki baju labuh sehingga ke paras paha.terdapat juga baju bodo yang dihiasi dengan manik, jemeki dan renda mengikut kreativiti kumpulan. Pada lengan baju diikat kain yang dipanggil pengikat lengan. Pengikat lengan ini bertujuan untuk mengukuhkan lengan baju seupaya lebih kemas dan terserlah kekemasan baju tersebut. Pengikat lengan ini juga dihiasi dengan manik,jemeki dan renda.pengikat ini terdapat dalam pelbagai warna mengikut kesesuaiannya bersama warna baju bodo yang dipakai.Warna warna baju yang dipakai seperti Biru langit,merah jambu,Kuning Telor Hijau Muda.

Kain yang digunakan, kenali dengan nama lipatsabe diperbuat dari Benang SUTRA corak bugis dan sarong ini di lipat Ombak beralun, dibahagian belakang dan pangkal kain akan berbentuk kipas. Bahagian belakang baju akan diselitkan di celah lipatan kipas sarung bagi menampakkan lipatan kipas. Terdapat juga kain sarong yang diikat di bahagian pangkal kain di sisi kiri dan selebihnya dipegang oleh sipemakai.

Kain bugis mempunyai corak yang telah dihasilkan oleh penggunaan warna benang-benang loseng dan pakan. Kain corak Bugis selalunya dihiasi dengan corak susunan catur yang sederhana tetapi terdapat banyak variasi atau ragaman. Ruang pada corak kotaknya lebih kecil jika dibandingkan dengan corak muar. Warna-warna yang selalu digunakan pula ialah seperti coklat atau merah. Pada masa kini, terdapat pelbagai corak pada kain dan warna kain lebih berwarna warni mengikut peredaran zaman.


Selain itu, terdapat juga pakaian Bugis yang mengikut daerah tertentu. Dimana pakaian yang digunakan masih digelar baju Bodo. Baju ini diperbuat dari kain satin dan dihiasi kain sulaman berwarna perak. Baju ini mempunyai lengan pendek dan labuh sehingga ke paras paha. Jemeki dijahit secara berselang-seli di keseluruhan baju untuk menampakkan lagi kemewahan baju tersebut. Dibahagian belakang baju akan dimasukkan kedalam kain sarung bagi menampakkan lipatan kipas pada bahagian belakang pada kain sarong.

Kain yang digunakan sebagai kain sarong diperbuat dari kain satin berwarna perak dan dijahit bersama kain corak bugis membentuk kipas dibahagian belakang kainBANDO (PATTEPPO JAKKA )


Terdapat beberapa aksesori yang digunakan di dalam tarian ini oleh para penari sebagai pelengkap atau penyeri. Aksesori yang digunakan dibahagian kepala digelar Bando berwarna perak atau kuning cair yang diperbuat dari aluminium, dihiasi dengan motif-motif bunga dan daun disepanjang cekak atau headgear tersebut. Sekiranya penari bergerak ketika menarikan tarian ini, bunga-bunga dan daun-daun yang menghiasi Bando tersebut juga akan turut bergoyang-goyang seolah-olah turut menarikan tarian tersebut. Pada masa dahulu, memakai Bando yang memiliki berat hampir sekilogram. Hanya penari yang mahir dan berkualiti sahaja layak memakainya untuk membuat persembahan. Sekarang Bando atau headgear sudah diubah suai menjadi ringan dan hanya seberat 100 gram. Ini kerana ramai penari yang tidak sanggup memakai Bando atau headgear seberat itu. Factor lain pula ialah mengelak dari sudut pembuatan yang agak lama dan kos yang terlalu tinggi untuk menyiapkannya.


ANTING ANTING ( BANGKARA )

KALUNG PANJANG ( GENO MA BULE )Rambut pula hanya dibiarkan mengurai kebelakang. Pada masa kini, rambut para penari disanggulkan dan terdapat juga yang membentuk rambut mengikut kreativiti masing-masing. Cara rambut digayakan terpulang kepada kreativiti masing-masing asalkan ia tidak mengganggu pergerakan.

Tidak lengkap hiasan kepala sekiranya tidak di hiasi dengan bunga. Bunga merupakan elemen yang sangat penting dalam menyerikan dan melengkapkan hiasan kepala. Bunga hiasan kepala yang digunakan berbeza dengan bunga-bunga lain. Ini kerana bunga yang digunakan untuk menghiasi bahagian kepala ini diperbuat dari reben nilon. Bunga-bunga dihasilkan dengan pelbagai warna dan pelbagai jenis mengikut kemampuan dan kreativiti. Tujuan susunan bunga dihiasi agar si pemakai kelihatan lebih berseri dan ayu. Pada bahagian pergelangan tangan pula akan dihiasi dengan GELANG PANJANG ( TIGERRO TEDONG )yang diperbuat dari aluminium berwarna perak atau kuning cair. GELANG PANJANG ini juga dihasilkan dengan motif-motif bunga dan daun. Apabila gelang tangan ini dipakai oleh para penari, ia akan menutup separuh dari lengan mereka.

Rantai yang digunakan pula digelar KALUNG PANJANG (GENO MA BULE ) dokoh ini memiliki Sembilan pecahan bunga yang disusun bagi menyerikan bahagian dada. Ada pendapat yang mengatakan bahawa Sembilan pecahan bunga melambangkan Sembilan beradik susunan Sembilan daeng yang terkenal diNegeri Selangor. Terdapat juga pendapat bahawa Pecahanh Sembilan melambangkan Negeri Selangor yang memiliki Sembilan daerah.


IKAT PINGGANG ( SALIPI ) atau tali pinggang emas juga digunakan bagi melengkapkan dan memperkemaskan lagi ikatan kain sarong. SALIPI atau tali pinggang digunakan setelah tarian pooja mula diperkenalkan kepada khalayak. Pada masa dahulu, tali pinggang tidak digunakan kerana penari hanya mengikat sahaja pangkal kain.GELANG PANJANG – (TIGERRO TEDONG)

IKAT PINGGANG ( SALIPI )


No comments:

Post a Comment